Akcie OKST VU 2014

Aktualizácia 9. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

18. 1. 2014 - Pochod vďaky SNP Cigeľ

           V sobotu 18. januára 2014 sa uskutočnil v Cígli už 39. ročník Pochodu vďaky SNP, ktorý je venovaný pamiatke umučených a padlých bojovníkov proti nacizmu z tejto obce. Oficiálne sa začal pietnym aktom kladenia vencov k Pamätníku SNP. Potom nasledoval slávnostný príhovor predsedu vlády Róberta Fica, ktorý prišiel do Cígľa  podporiť Pochod vďaky už jedenásty krát. Po spomienkovej časti podujatia sa turisti vydali na pochod do pohoria Vtáčnik. K dispozícii bolo sedem trás, napr. pre náročnejších  20-kilometrová trasa  z Cigľa na Biely kameň a späť s prevýšením 660 metrov. Ďalšia, približne 15-kilometrová trasa, smerovala z Cigľa do Handlovej. Na pochode bolo dovedna 1577 turistov všetkých vekových kategórií.
Pochodu sa zúčastnilo aj 9 turistov z Veľkých Uheriec. Bol by nás možno väčší počet, ale viacerých odradilo, že sa nedalo bežkovať. Počasie vôbec nepripomínalo január, bolo bez snehu, pár stupňov nad nulou, celkom príjemne a  občas sa usmievalo slniečko. Z rôznych dôvodov sme išli  v troch skupinkách, každá po inej trase. Muzikanti sa ponáhľali, tak išli  iba na Jančekovu skalu, aby sa mohli čím skôr vrátiť späť do kultúrneho domu v Cígli. Tam v zložení harmonika, gitara a ozembuch spríjemňovali  náladu turistom v cieli  pochodu. Ďalší mali so sebou malého vnúčika, tak išli po kratšej trase k Murovanej chate a späť. Tretí si chceli  prírody užiť čo najviac, tak boli aj na Jančekovej skale, aj na Bielom kameni. Cieľ sme mali spoločný - kultúrny dom v Cígli s  veselou priateľskou spoločnosťou a chutným gulášom.
Príroda, najväčšia umelkyňa, sa nám ukázala zase úplne inak ako sme boli zvyknutí z minulých ročníkov, kedy bolo všetko pod bielou perinou. V lese, ktorým sme prichádzali ku Jančekovej skale, je veľa mohutných bukov čarovných rozprávkových tvarov a mach na kmeňoch stromov a balvanoch mal takú sýtozelenú farbu, akú sme ešte nevideli. Teraz boli stromy bez lístia, a tým sa nám odkryli viaceré malebné skalné vežovité útvary, ktoré sú inokedy schované. Jančekova skala (842 m.n.m.) nám ponúkla krásny výhľad na Strážovské vrchy s Rokošom a na údolie Hornej Nitry. 
Na hlavnom hrebeni sa počasie pokazilo, bolo hmlisto, od nadmorskej výšky asi 1000 m sme šlapali po staršom zo 30 cm hrubom snehu. Biely kameň ( 1135 m.n.m.) tradične ako vždy bol miestom stretnutí, postávali tam hlúčky veselých turistov a ponúkali sa občerstvením. Výhľady na Kremnické vrchy a Handlovú sa tento ročník nekonali. Z Bieleho kameňa sme pokračovali po červenej značke smerom na Handlovú. Na lesných zvážniciach, kde inokedy vychutnávame úžasné zjazdy na bežkách v bielej stope, sme sa tentoraz aj trochu zablatili. Od kaplnky sme odbočili smerom na Cígeľ a objavili sme ešte nepoznanú zaujímavu dolinku, na konci ktorej sme obdivovali výdatné prameniská čistej vody.
No a po návrate do kultúrneho domu sme si pri príjemnej muzike pochutili na výbornom guláši. Ešte niekoľko rozhovorov a pozdravov so známymi  a išlo sa domov.
Z dnešného pochodu sme si odnášali nielen odznak a pamätný list, ale hlavne pekné zážitky. Veď takéto podujatia sú o stretnutiach s priateľmi, o krásnej prírode, o úcte k histórii, o pohybe na čerstvom vzduchu a hlavne o dobrej nálade.


Text: Zuzana Sentkerestiová

1

1

1

1

1

1

1