Akcie OKST VU 2014

Aktualizácia 9. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

11. 10. 2014 - Súľovské skaly

 

V sobotu 11. októbra, bez jedného dňa presne po roku, sme si opäť namierili autobusom smerom na Považskú Bystricu. Do hľadáčika sme si tentoraz dali Súľovské skaly. Na sprevádzanie našej 51-člennej výpravy po Súľovských vrchoch sa nepodujal nik iný ako Bohuš Kortman, ktorý sa nám mimoriadne osvedčil ako vynikajúci znalec a milovník tamojších hôr aj pri minuloročnej návšteve neďalekej Manínskej tiesňavy.
Po nedlhom stúpaní sme sa dostali k prvej zaujímavosti v Súľovských skalách. Príroda sa  pohrala so zlepencovými horninami takým spôsobom, že vytvorila otvor v skale, nazývaný Gotickou bránou. Cezeň sa dá pohodlne prejsť a vychutnávať prvé výhľady na krajinu rozprestierajúcu sa vôkol do výšky čnejúcich skalných útvarov. Odtiaľ sme sa presunuli smerom na sever k Súľovskému hradu, ktorý sa nenápadne skrýva na inom mieste tentoraz s výhľadom do všetkých strán. Zaujal nás zvláštny prístup do vrchných častí malého hradu, kde sme sa štverali po rebríkoch a cez úzke priechody v kamenných múroch. Z pevnosti síce dnes už veľa neostalo, ale ten pocit, že stojíme na miestach po našich predkoch, sa dá z ruín stále naplno vychutnať.
Cesta pokračovala ďalej po hrebeni a kto našiel dostatok síl vyštverať sa kúsok do ďalšieho kopca, tomu sa zavďačili hory krásnym výhľadom smerom na juh a celé údolie, v ktorom sa rozprestiera obec Súľov so svojimi chotármi. Snáď najkrajší výhľad onedlho vystriedalo prudké klesanie po nadmieru sypkom teréne. „Oj, ako sa ťažko zostupovalo, keď sa nohy len tak kĺzali a zároveň okolité hradby vysočizných skalných stien nútili človeka dvíhať zrak dohora a kochať sa prírodnými divmi.“
Smerová tabuľa nás po čase stočila z nášho chodníčka na odbočku vedúcu k Šarkanej diere. Ukázalo sa, že ide o jaskyňu s obrovitým vchodom a pohľad na ňu mimovoľne podnecoval fantáziu k tomu, aby napasovala do skalného otvoru bytosť či tvora, ktorému by mohla poslúžiť ako úkryt. Zakončenie túry ani nemohlo byť inde ako v Súľove pri chutnom guľáši, chladnom pive a tradične pri muzike.
Vystihli sme nádherné slnečné počasie, keď sme si vykračovali celý deň v krátkych tričkách. Krajšiu jeseň v prírode sme si veru nemohli zaželať. Za sprevádzanie po malebných Súľovských vrchoch ďakujeme jaskyniarovi telom i dušou, Bohušovi a tešíme sa na ďalšie spoločné výlety.

V Halle 19. októbra 2014                                                                            Maťo Magát

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Foto: Dušan Haluška

_______________________________________

pozvanka