Akcie OKST VU 2016

Aktualizácia 6. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

7. 5. 2016 - Prechod Donovaly - Špania dolina

 

Turisti z Veľkých Uheriec na XX. ročníku
jarného turistického prechodu Donovaly – Špania Dolina, 7. máj 2016

           

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Mesiac máj si zvyčajne spájame s rozkvitajúcou prírodou, stavaním májov, láskou a v kalendári s niekoľkými, pre Slovensko historicky významnými dátumami. Začiatok mája je však blízky aj všetkým turistom, ktorí si obľúbili jarný turistický prechod po trase historického Banského vodovodu Donovaly – Špania Dolina.

V tomto roku si jeho organizátori z Donly Športového klubu Donovaly pripomenuli už jeho XX. ročník a na symbolickej oslave tohto výročia nemohli chýbať ani turisti z Veľkých Uheriec a niekoľko Partizánčanov. To, že sa prechod stal medzi milovníkmi hôr veľmi obľúbeným, dokazuje aj počet oficiálne zaregistrovaných 570 účastníkov.

V sobotu 7. mája o 6.30 ráno sa náš autobus vydal na cestu smer Donovaly. To, že na plánovanom prechode bude vládnuť dobrá nálada naznačovali aj čierni pasažieri v podobe klubového ozembuchu a harmoniky. Na Donovaly sme dorazili pred pol deviatou, kde nás na parkovisku privítal Partizánčan a svojím srdcom a dušou Donovalčan Pavol Toma ako jeden z hlavných organizátorov prechodu. Všetci turisti si prevzali základný štartovací balíček: čiapku, tekutiny, malú sladkosť a účastnícke kupóny, ktoré si počas prechodu vymenili za občerstvenie na zastávke „na Kráme“ a v cieli prechodu za pamätnú medailu a chutný guláš s pivkom.

Počasie ani tento rok nesklamalo a slniečko nám už od rána naznačovalo, že bude naším spoločníkom počas prechodu a turisti tak budú môcť využiť aj tričká s krátkym rukávom. Naša turistická skupina sa rozdelila na dve časti. Jedna išla na tradičnú túru do Španej Doliny, druhá časť sa rozhodla pre výstup na Zvolen a po jeho zdolaní sa autobusom presunula na Staré Hory, kde si okrem prehliadky obce mohla pozrieť aj „fatimskú sobotnú púť“. Obidve skupiny sa popoludní stretli na námestí v Španej Doline pri guláši, pivku a ľudovej hudbe.

Na druhú skupinu čakala 20 kilometrov dlhá trasa banského vodovodu, ktorým sa v minulosti do Španej Doliny dopravovala zachytená voda z Donovalov a z Prašivej. Vodovod mal 42 kilometrov a slúžil na zabezpečenie vodnej energie na pohon ťažných a čerpacích strojov v banských šachtách. Špania Dolina bola preslávená po celej Európe ťažbou medi s vysokým obsahom striebra, ktorá tu bola od doby bronzovej až do úplného ukončenia v 90. rokoch minulého storočia.

Na začiatku prechodu už tradične privítal všetkých účastníkov Pavol Toma, ktorý bol naším sprievodcom počas celého prechodu a v rámci niekoľkých zastávok nám priblížil históriu starého banského vodovodu a poskytol zaujímavé informácie o okolitých vrchoch Nízkych Tatier a Veľkej Fatry.

Z Donovalov nás na túru sprevádzala slnkom zaliata Prašivá. Odhodlanie zdolať dve desiatky kilometrov dlhú trasu nechýbalo žiadnej vekovej kategórii, od úplne najmenších na chrbtoch rodičov, skupiniek mladých a študentov, celých generácií rodín až po staršie ročníky skúsených turistov, vrátane niekoľkých sprevádzajúcich zvieracích miláčikov.

Našou prvou zastávkou bola osada Polianka, kde sme si mohli pozrieť repliku vodovodu a sošku Baltazára, symbolu robotníkov, ktorí zabezpečovali priechodnosť a údržbu žľabov. Odtiaľ sme pokračovali na lúky na Jačmenisku, z ktorých sme mali krásny výhľad na Veľkú Fatru a Krížnu. Vyhliadku nám spríjemnil výklad nášho sprievodcu Pavla Tomu.

Po krátkej chôdzi sme v dobrej nálade dorazili na miesto nazývané „na Kráme“, kde už na všetkých čakalo občerstvenie, pripravené organizátormi – čerstvý rezeň, pre starších pohárik vínka a pre deti sladkosti. Nechýbali ani domáce zásoby a koláčiky, o ktoré sa turisti neváhali medzi sebou podeliť. Neoddeliteľnou súčasťou prestávky „na Kráme“ bolo aj spoločné zaspievanie piesne „Na Kráľovej holi“, ktorá sa stala hymnou každoročného prechodu do Španej Doliny.

Posilnení občerstvením sme pokračovali až k miestu Izbica pod Jelenskou skalou, kde sme videli druhú repliku banského vodovodu. Pred cieľom našej cesty nás ešte zastavila „colnica na kameni“, kde museli turisti povinne deklarovať všetky zásoby v tekutom stave, preukázať ich pôvod a kvalitu a podeliť sa o ne s ostatnými prechádzajúci účastníkmi. Viacerí z nás neodolali ani na diaľku voňajúcemu medvediemu cesnaku a pri jeho zbere sme si navzájom vymieňali recepty o jeho využití, spracovaní a zázračných účinkoch na náš organizmus.

Po viac ako piatich hodinách od začiatku prechodu sme uvideli prvé drevenice a dolu pod nami námestie obce Špania Dolina, historický kostolík, štôlne a veľké nánosy sute z čias aktívnej ťažby. Dedinku obklopuje krásna príroda a vrchy Panský diel, Dolný Šturec, Šachtička a Vlčinec. Všetkých učarovala jedinečná architektúra obce, ktorú tvoria domčeky postavené do strmého svahu, s pavlačami a šindľovými strechami, kostol so zvonicou, kaplnkou a baštou, ktoré vidieť z každého miesta v dedinke, štôlne aj klopačka.
Tí účastníci, ktorým pri zostupe do Španej Doliny zostali sily, mohli zbehnúť po krytom drevenom schodisku starého kostolíka so 162 úzkymi schodíkmi. Odmena pre všetkých turistov čakala na námestí. Veľká porcia chutného gulášu, pohár studeného pivka a kofoly pri baníckom orloji a pamätná medaila boli pekným ukončením už dvadsiateho jubilejného ročníka jarného prechodu. Na záver sme sa zúčastnili žrebovania tomboly, kde sa šťastie usmialo aj na jedného z turistov z Veľkých Uheriec. Príjemné finále celého dňa a zábavu na námestí zabezpečili muzikanti a speváci z nášho turistického oddielu, v konkurencii ďalších šikovných hudobníkov v krčme Klopačka.

O piatej hodine popoludní orloj s postavami baníkov odpočítal čas odchodu späť domov. Turisti z Veľkých Uheriec opäť úspešne, v dobrej nálade a v zdraví zvládli jeden
zo svojich spoločných výletov.

V mene všetkých, ktorí sme sa prechodu zúčastnili, vyjadrujeme naše poďakovanie predsedovi Donly Športového klubu Donovaly Miroslavovi Almássymu, starostovi obce Donovaly Miroslavovi Daňovi a nášmu Pavlovi Tomovi za ich odhodlanie a úsilie, ktoré vynaložili pri príprave tohto už 20 rokov úspešného a turistami obľúbeného podujatia.

 
Text: Katarína Benková

Foto z akcie:

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

_____________________________________________

 

pozvanka1

pozvanka2