Akcie OKST VU 2017

Aktualizácia 29. augusta 2017 • kstvuherce@gmail.com

26. 8. 2017 - Smutný Giewont

Členova KST Veľké Uherce za obdobie existencie oddielu prešli nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí mnoho kilometrov v rôznych pohoriach a vystúpili na známe, ale aj menej známe vrcholy. Vždy sme sa však vracali s množstvom zážitkov a v dobrej nálade, ktorú sprevádzala hudba a spev a hlavne všetci zdraví.
V roku 2000 sme spolu s Jojom Tomom, Ankou Kopálovou a synmi Maťom a Mirom robili hrebeňovku Červených vrchov a Západných Tatier. A práve z Konrádskeho sedla, kde sme spali na nás ako svojim tvarom, tak aj 15m krížom zapôsobil národný vrch Poliakov, 1895m vysoký Giewont. Po rokoch sa výstup naň stal jednou z akcií nášho klubu.
Do Poľska sme vyrazili už o 3. hodine ráno, nakoľko v poslednej dobe na tento kopec vystupujú zástupy ľudí, ktorí hlavne vo vrcholových partiách tvoria zápchy, čím sa výstup predĺži aj o niekoľko hodín. Táto taktika sa nám oplatila a na vrchol sme vystúpili skoro všetci v pohode.
Hukot vrtulníka červenej farby  v horách je vždy predzvesťou, že niekto potrebuje pomoc. V tento deň sa nám však zdalo, že horská služba monitoruje situáciu v kopci. Zlá predtucha pri pohľade na spúšťajúcich záchranárov nás prinútila v rýchlosti prebehnúť očami vystupujúcich a zistiť či niekto chýba. Trojica, ktorá postupovala ako posledná naozaj chýbala. Časovo však už mala byť medzi nami. To, čomu sme nechceli veriť však potvrdili dvaja poliaci. Jeden z trojice našich kamarátov vraj ležal na zemi a záchranári mu poskytovali pomoc. Juraj Bukovič sa aj napriek rýchlej pomoci Joja Tomu a Joja Balašku, ako i následne leteckých záchranárov zo Zakopaného späť do života nevrátil a skonal asi 35 min pod vrcholom kopca na ktorý chcel vystúpiť.

Juraj, česť tvojej pamiatke!

j

 

Nekonala sa hudba, nekonal sa spev, len motor autobusu cestou domov húdol stále tú istú pesničku, ktorú asi nikto z nás vôbec neregistroval.

Text a foto: Števo Adamík

a

a

a

a

 

_____________________________________________

pozvanka