Akcie OKST VU 2018

Aktualizácia 22. marca 2018 • kstvuherce@gmail.com

17. 3. 2018 - Otvorenie sezóny

 

Dátum 17.marec 2018 si v kalendári naplánovalo veľa turistických klubov ako deň na zahájenie turistickej sezóny.  Ani KST Veľké Uherce nebolo výnimkou, zvolilo si túru v masíve Drieňoveho vrchu.
V sobotu ráno približne tridsiatka turistov nasadla na autobus smer Chalmová,   ktorá bola východiskom pre našu trasu. Cez lúky, na ktorých sa  páslo i stádo muflónov, sme prešli k okraju lesa. Tu nás lákalo na odpočinok novovybudované  oddychové miesto s krytým prístreškom a blízko neho pútala našu pozornosť novostavba kaplnky svätého Huberta, ktorej interiér sa ešte buduje.  Po modrej značke sme vystúpili na kopec Malý Lubín (470 m). Tu sme objavili novú rozhľadňu, zhotovenú z dreva, vysokú asi 6 metrov.  Hoci nebolo jasno, boli výhľady na Hornonitriansku kotlinu lemovanú pohoriami Žiaru, Vtáčniku a Tríbeča.
Naše putovanie viedlo ďalej cez Veľký Lubín, Drieňový vrch (616 m) ku chatkám Slatina. Riadne nás vyfúkalo, tak každý sa zohrieval, či už čajom, alebo niečím tuhším.  Pri výstupe na Veľký vrch (456 m)  sme obdivovali  v doline sa pasúce čriedy danielej zveri.  Sem tam sa ukázalo i slniečko a hneď sa nám veselšie zostupovalo do Malých Krštenian, kde na nás v miestnom pohostinstve už netrpezlivo čakal náš predseda Jožko Čmiko, ktorý pri príležitosti svojich blížiacich sa menín pre nás pripravil vynikajúcu kapustnicu.  Myslím, že sme sezónu zahájili ako sa patrí a verím, že nabudúce sa zúčastní ešte viac turistov.  Poďakovanie patrí všetkým, ktorí pre nás tento výlet pripravili.
Na záver mi nedá nespomenúť, kto stojí za vybudovaním kaplnky a aj rozhľadne.  Starší manželský pár od Brna pravidelne navštevuje termálne kúpele v Chalmovej. Pán Švejda bol dlhé roky lesníkom na Morave  a  pri pravidelných návštevách aj s manželkou spoznal  tunajšie okolie a zapáčilo sa mu tu natoľko, že sa rozhodol  v spolupráci so štátnymi lesmi, poľovným združením a obcou Bystričany  vybudovať náučný chodník v pohorí  Drieňového vrchu. Začína v areáli kúpeľov, vedie okolo kaplnky až na  spomínanú rozhľadňu.  Práce  stále pokračujú a je snaha do leta dokončiť chodník a aj vysvätiť kaplnku.  Ak chcete podporiť dobrú vec, môžete dobrovoľne prispieť v kaplnke, alebo na recepcii kúpeľov. 

Dagmar Kavorová

a

a

a

a

a

a

a