Akcie OKST VU 2020

Aktualizácia 19. januára 2020 • kstvuherce@gmail.com

6. 1. 2020 - Michalov vrch

Turisti z Veľkých Uheriec na tradičnom „Trojkráľovom výstupe na Michalov vrch“

m

V pondelok 6. januára 2020,na sviatok Troch kráľov, využili turisti z nášho klubu príjemné zimné počasie a  pohodu sviatočných dní a domáceho leňošenia vymenili za spoločný výstup na Michalov vrch, ktorý sa už stal niekoľkoročnou tradíciou.

Skupina nadšencov pešej turistiky z Veľkých Uheriec sa stretla po deviatej hodine pri miestnom úrade, aby spolu cez Kolačno a Ondrášovú vystúpili až na veľkú lúku na Vrchhore pod Michalovým vrchom. Vrchhora, ktorá bola v dávnych dobách križovatkou ciest medzi Zlatými Moravcami a severným Ponitrím, spojila v trojkráľovú nedeľu turistov zo všetkých strán blízkeho regiónu. Okolo jedenástej hodiny dopoludnia sa začala lúka Vrchhory, na ktorej stoja ruiny starého benediktínskeho kláštora a obnovenej kaplnky, postupne zapĺňať turistami z Veľkého Klíža, Bošian, Klátovej Novej Vsi, Topoľčian, Kolačna, Veľkých Uheriec, Partizánskeho a dokonca aj z Bratislavy. Pre mnohých z nás bol milým prekvapením novopostavený veľký altánok na lúke, bezpečné ohnisko a sedenie okolo neho, ktoré určite prispejú k ešte väčšej atraktivite a návštevnosti tohto čarovného miesta. Pribudla aj nová ohrada a vstupná brána do lesa a zvernice pod Michalovým vrchom. Viacerí sme neodolali a vošli aj do Kaplnky sv. Jána Nepomuckého, či už len tak zo zvedavosti, alebo aby sme zapálili sviečku a chvíľu v tichosti rozjímali a vnímali atmosféru tohto starého pútnického miesta.

Od kaplnky sme sa miernym stúpaním cez les po necelej polhodine dostali na samotný Michalov vrch. Na rozdiel od iných rokov, kedy bol chodník pokrytý snehom alebo ľadom, tento rok bolo stúpanie bezproblémové. Na vrchole nás privítal predseda nášho klubu Jožko Čmiko s horúcim vianočným punčom, ktorý nám pripravili dievčatá nášho klubu. Tí, ktorí pri výstupe vyhladli, mohli si na ohníku opiecť špekáčiky a slaninku a pochutnať na zásobách koláčikov, ktoré nám pripomenuli končiace sa sviatočné obdobie. Príjemné počasie nám z Michalovho vrchu umožnilo pekné zimné výhľady na hrebeň Vtáčnika, Hrubý vrch, Ostrú a aj južnú časť Malej Fatry. V spoločnosti priateľov, pri ochutnávaní domácich dobrôt, prípitkoch a vzájomnom prianí všetkého dobrého do nového roku, sme sa na vrchole zdržali viac ako hodinu.

Organizátorov tradičnej trojkráľovej túry určite potešila početná účasť, zachytená aj na spoločnej záverečnej fotografii. Michalov vrch sa na začiatku roku 2020 opäť stal hostiteľom spoločného podujatia priaznivcov turistiky z nášho regiónu, ktoré bolo príjemným zavŕšením sviatočného obdobia pred návratom do každodenných povinností v novom roku a zároveň bolo prvým neoficiálnym začiatkom novej turistickej sezóny. Tak opäť o rok na Michalovom vrchu, milí turistickí priatelia. 

                                                                              K.Benková

      m

m

mmm

m

m

m

m

m

m

m