Akcie OKST VU 2020

Aktualizácia 01. júla 2020 • kstvuherce@gmail.com

27. 2. 2020 - Malá Fatra

Pre tých čo neboli ... začiatok bol vo Vrátnej, odtiaľ lanovkou do Snilovského sedla - Veľký (Fatranský) Kriváň - Malý Kriváň - Suchý - chata pod Kľačianskou Magurou - Turčianske Kľačany.

fotky: Dušan Haluška

Na potulkách po Malej Fatre

     Dnes je v kalendári 27. jún 2020. Po dlhšej prestávke, ktorá bola vynútená karanténou pre Coronavírus sa vyberáme na turistiku do Malej Fatry. Ráno o 5:45 nastupujeme do autobusu a dúfame, že počasie vydrží bez búrok, o ktoré v posledných dňoch nie je núdza. Cesta ubieha pokojne, nečaká nás dlhé sedenie.
V cieli cesty si všímame rozvodnený potok a od turistov sa dozvedáme o poriadnej búrke, ktorá sa tu prehnala.
Rozhodli sme sa pre lanovku, skráti nám začiatok cesty. Keď vystúpime zisťujeme, že sa tu čerti ženia. Fúka dosť nepríjemný vietor a viditeľnosť je takmer nulová. Najmladší turisti neprejavujú veľké nadšenie pred výstupom na Veľký Kriváň. Cestou hore rozmýšľame, či nezvolíme kratšiu trasu, alebo ostaneme pri pôvodnom zámere odšlapať 17km.  Sme na vrchole Veľkého Kriváňa 1 708 m.n.m., široko, ďaleko nevidíme nič, len hustú oblačnosť. Nevadí, zdá sa, že sem tam vzácne vykukne slniečko. To nám vleje optimizmus do žíl, do nôh. Ideme podľa plánu dlhšou trasou. Ďalšia zastávka – Malý Kriváň 1 670 m.n.m. Troška sa posilníme, posedíme a pokračujeme hrebeňom na Suchý 1 460 m.n.m. Slniečko si už viac a viac prediera cestu pomedzi mraky a my sa už konečne môžeme kochať výhľadmi na okolitú panorámu hôr.
Po zostupe z Kľačianskej Magury sa stretáme na chate, kde volíme občerstvenie. Viacerým dobre padne miestne martinské pivko a hlavne mužské osadenstvo chváli držkovicu. Ešte máme pred sebou zostup do Turčianskych Kľačian, kde nás čaká autobus. Spokojní s turistickým výkonom a tým, že počasie vydržalo vyrážame domov.
Ako sa hovorí: „ Sláva nášmu výletu, nezmokli sme, už sme tu !“

Dovidenia nabudúce, turistike zdar!
M. Šulíková
Foto: Š. Adamik a Ľ. Olejka

f1

f1

f1

f1

f1

f1