Akcie OKST VU 2021

Aktualizácia 14. júna 2021 • kstvuherce@gmail.com


23. októbra 2021:

Strážovské vrchy

    KST Veľké Uherce na mesiac október naplánoval výlet do Strážovských vrchov v spolupráci s jaskyniarmi. Tak sme sa 12 členov oddielu, ktorí mali záujem o túto akciu, stretli a sadli do áut a vyštartovali smer – kúpele Nimnice. Po príchode do kúpeľov sme sa zvítali s Bohušom Kortmanom a jeho manželkou Dankou a s ďalšími známymi jaskyniarmi. A tak sme začali našu túru po nádhernej jesennej prírode, ktorá naozaj žiarila všetkými farbami. Z kúpeľov sme kráčali po modrej značke na Holíš, kde sme sa mohli pokochať krásami jesenných farieb. Pokračovali sme na Zábavy, kde sme sa veru bavili neustálym trkotaním, keďže sme takáto zostava spolu dlho neboli a mali sme si stále čo povedať. Zo Zábavy sme odbočili na žltú do dediny Udiča, kde sme si oddýchli a občerstvili sa. Potom sme pokračovali na vrch Klapy, takisto s nádherným výhľadom. Pri zostupe do sedla Klapy je možnosť pozrieť si jaskyňku Dzedova ric (Dedova riť), ktorú sme v žiadnom prípade nemohli obísť. Odtiaľ sme si to namierili na Považský hrad. Podľa neoverených správ bol hrad postavený v r. 1128, v písomných dokumentoch sa prvý raz nepriamo spomína až v roku 1316, v čase Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý sa ho zmocnil násilím. Tento hrad bol pôvodne drevený. V 15. storočí sa hrad ako kráľovský dar dostal do súkromného vlastníctva rodu Podmanických. Kráľ Matej Korvín, len čo nastúpil na trón, odmenil Ladislava Podmanického za jeho služby tým, že jemu a jeho potomkom daroval v r. 1438 hrad aj s priľahlým panstvom. Posledný z rodu Podmanických Rafael zomrel v roku 1558. Rafaelovou smrťou sa skončilo 120-ročné panovanie Podmanických.
Hrad zastrešený šindľami patril medzi najväčšie dobre opevnené stavby tohto druhu. V čase jeho slávy sa sem privádzala voda podzemnými drevenými potrubiami zo studničky zvanej Sklepitá. O tom svedčilo rozprávanie najstarších občanov obce, ktorých rodičia ešte r. 1912 našli časti takého potrubia. Druhá polovica 17. storočia priniesla hradu búrlivé časy. Definitívny koniec jeho slávy urobili cisárske vojská r. 1698, keď hrad zbúrali a zapálili. V dnešnej dobe prebieha rekonštrukcia hradu, je z neho výhľad do širokého okolia. Oplatí sa sem vystúpiť a popozerať sa po hrade a okolí.
Od júna 2007 je majiteľom Považského hradu mesto Považská Bystrica.
Odtiaľ sme zostúpili do Považského Podhradia a po hrádzi kanála Váhu, cez most do Považskej Bystrice sme prišli na železničnú stanicu. Tam sme sa rozlúčili s Dankou a osobný vlak nás odviezol cez novopostavenú trať do dedinky Nosice. Tam sme prešli cez peknú novú lávku ponad kanál a po priehradnom múre Nosickej priehrady sme sa vrátili na parkovisko v kúpeľoch Nimnica.
Prešli sme cca 20 km prekrásnou jesennou prírodou Strážovských vrchov, kochali sme sa nádhernými výhľadmi na slučku rieky Váh, prezreli si jaskyňu, Považský hrad a v neposlednom rade sme si užili veselú a priateľskú atmosféru, ktorá vládla na tejto potulke prírodou.
Veľká vďaka Bohušovi a všetkým ľudkom, ktorí tento výlet zabezpečili.

Video z trasy: trasa