Akcie OKST VU 2014

Aktualizácia 9. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

6. 1. 2014 - Akcia našich susedov

Rekordný začiatok turistickej sezóny

Pondelok 6. január – sviatok Troch kráľov. Takmer jasná obloha s vychádzajúcim  slniečkom dáva zabudnúť na upršanú nedeľu a priam láka vyraziť do prírody. Opäť sa nám zasa raz podarilo „vybaviť“ počasie. Už viacero rokov začíname turistickú sezónu Trojkráľovým výstupom na Michalov vrch. Na tradičnom mieste a v tradičnom čase sa stretáva zhruba šesťdesiatka turistov domácich aj zo širšieho okolia, či už skalných alebo sviatočných, ktorí si aspoň toto jedno podujatie nenechajú ujsť. Srdečné stisky rúk, priania všetkého naj... do nového roku ukončuje predseda Peťo privítaním prítomných a krátkym priblížením trasy. Vyrážame. Tentoraz okolo cintorína s historickým kostolíkom, vedľa vodárne do Lipoviny. Lesnú cestu pokrýva namiesto snehu blato a tak výstup volíme čo najrýchlejší. Menšia skupinka mieri priamo k cieľu pripraviť oheň. Aj to treba. Po krátkom oddychu pomaly klesáme ku jaskynke pod Šimonovým vrchom, kde chvíľu pobudneme. Pred nami je výstup ku Vrchdiere, či už popod skaly alebo strmo nahor.
A už nás víta Michalov vrch. A víta nás mimoriadne prekvapujúco! Už z diaľky je počuť hlasnú vravu. Našu pozvánku aj vďaka Slovenskému rozhlasu prijali naši priatelia z KST Veľké Uherce, ktorých prišlo vyše štyridsať! Po krátkom, ale o to srdečnejšom privítaní si Peťo dáva neskutočnú úlohu – urobiť spoločnú fotku. Podarilo sa! Aj keď sa musel obetovať, on sám na nej chýba... . Potom už nasledujú debaty s Uherčancami, bavíme sa o ďalších akciách, o možnej spolupráci aj o tom, ako to robia oni a ako my. Určite môžeme od nich čerpať inšpiráciu, veď ich klub už oslávil 40 rokov činnosti. Klobúk dolu! Aj keď rozhovory sú veľmi príjemné, nastal čas rozlúčky. Kovboj dnes tiež vymenil kolty za batoh, a k nášmu „Ahojte“  im dáva na cestu aj zásobu ohnivej vody.
Zisťujeme, že sme sa v tej eufórii ani nenajedli a tak to rýchlo dobiehame. Ľudia sa pomaly vytrácajú, tak hasíme oheň a vyberáme sa aj my po modrej značke späť do dediny. Už tradičné ukončenie v hostinci manželov Šusterových dáva bodku za výminočným dňom. Určite bol, či už rekordnou účasťou – podrobnejším zrátaním nám vyšlo 122 turistov !!! , ale aj neskutočnou energiou, ktorú nám dodalo stretnutie s priateľmi z Uheriec aj iných obcí a miest. 

                                                          

Sasko Vladimír

a

a

a

a

a

a

a