Akcie OKST VU 2015

Aktualizácia 7. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

6. 2. 2015 - Maškarný, Brezovská 15-ka

Masky a bežci na Brezovej


Slová piesne pripomínajúce, že opäť po roku je tu obdobie zábav, plesov a veselosti. A samozrejme čas na ďalší v poradí už 13.ročník karnevalu na Brezovej, organizovaný turistami z Veľkých Uheriec. A po roku suchot  konečne na snehu. 

Sobotné ráno chladné, krásne slnečné veštilo, že o účastníkov akcie nebude núdza. Už dávno neplatí, že čo účastník to maska, ale tí, ktorí si dali námahu a masky si pripravili nemali chybu. Z roka na rok sú krajšie, nápaditejšie a prepracované.  Radosť bolo hľadieť na ne. Karneval zahájil náš predseda Jozef Čmiko a masky uvádzali pani Šašová a pán Šašo. O veselé komentáre a scénky, ktoré vznikli náväznosťou masiek nebola núdza. Zaklínačov had uštípnutim zložil k zemi šaša a na pomoc mu dobehol záchranársky tým s 54% ohnivou vodou. Zásah bol samozrejme úspešný. Štedrý Jánošík obdaril gazdinu zlatkami, za ktoré získal koňa a kravu. Prekvapivo z pod snehu vykukol dubák s muchotrávkou. Predviedol sa pankáč a spevák skupiny KISS, ježibaba. Deťurence sa premenili na snehuliaka, včielku, tigríčata, netopierika či námorníčku. No skrátka plejáda úžasných masiek, z ktorých boli najúspešnejšie ocenené. 

Maskám patrilo doobedie a odpoludnie pretekárom – účastníkom behu na lyžiach – Brezovskej 15-ky. Obe tieto akcie sa už niekoľko rokov úspešne dopĺňajú. Pretekári odštartovali od   kríža a za burácajúceho povzbudzovania početných divákov  začali ukrajovať zo 7,5 km okruhu, ktorý vďaka dostatku snehu  a perfektnej stopy smeroval až do sedla pod Ostrou. Aj dnes platilo, že víťazmi sú všetci, ktorí sa postavili na štart a v zdraví sa vrátili do cieľa. Medzi mužmi opäť dominoval Tóno Belianský pred Jojom Kováčom a Marošom Farbiakom.  Ženskú kategóriu vyhrala Hanka Kováčová pred Annou  Zelezníkovou a Petrou Haluškovou. Za deti bežal len Ondrej Kováč.

Čo dodať záverom.  Nádherná zimná príroda, dostatočný počet účastníkov obidvoch akcií  ako i množstvo fanúšikov veľkouhereckej turistiky.  Takže dovidenia o rok bežci a masky!


Text: Anna Kopálová 
Fotky: Jozef Čmiko, Hanka Kováčová, Dušan Haluška


a