Akcie OKST VU 2016

Aktualizácia 6. júla 2017 • kstvuherce@gmail.com

15. 10. 2016 - Jaskyne Strážovských vrchov

Strážovské vrchy – Ostrá Málenica

Turistika v Strážovských vrchoch sa stala už tradičným podujatím nášho oddielu a ani tento rok sme si v októbri nenechali ujsť výlet, pri ktorom nás sprevádzali miestni jaskyniari, Bohuš Kortman aj so svojimi kamarátmi. Už dávno vieme, že Bohuš je okrem iného skvelým rozprávačom nevšedných príbehov z poznávania podzemných krás, no tento krát naozaj neostalo iba pri slovách...
Z dedinky Slopná sme začali našu túru ľahkým stúpaním, ale jaskyniari nám nenápadne stihli naznačiť, že si iba šetríme sily na ozajstný kopec. Pri úpätí Ostrej Málenice sme mimo bežného turistického chodníka prešli do značne strmého svahu, na ktorom nejeden z nás zalapal po dychu a rukami zašmátral po stromoch, kameňoch, či holej zemi. Po náročnejšom výstupe na 909 metrov vysoký vrchol sme si, ale ako inak, veľmi rýchlo doplnili sily a zároveň vychutnávali široké výhľady smerom na Považskú Bystricu, či malebné okolie Mojtína.
Z vrcholu sme zamierili k výnimočnému cieľu, ktorým boli jaskyne nazývané Veterné diery. Tieto pôvodne síce boli objavné už dávno pred nami v 19. storočí a vedie k ním chodník, no my sme bádanie po nich aj tak opäť zažili na vlastnej koži. Pri dohľadávaní vraj vyše dvadsať metrov dlhých puklín musel zasiahnuť Bohuš, ktorý až svojim vycvičeným zrakom a s jaskyniarskym šiestym zmyslom vystopoval dve neveľké diery v zemi vzdialené kúsok od seba. Na miestach, ktoré sme my ostatní najprv bez povšimnutia minuli, on potom svoj objav ľahko dokazoval vďaka vzduchu prúdiacemu z hĺbky oboch otvorov.
Po ďalšom putovaní sme dorazili do Mojtína, ktorý nám doprial pohľad na svoj typický kostolík s jednou vežou na bočnej strane. Dozvedeli sme sa, že kedysi dávno, keď tu kostol ešte nestál, museli dedinčania dochádzať až do Pružiny, čo si vyžadovalo prekonávanie dlhých vzdialeností. Riešenie ponúkla mojtínčanom príroda a bola to práve veľká jaskyňa neďaleko obce, ktorá im poskytla dočasný priestor pre vykonávanie všetkých cirkevných obradov. My sme ju navštívili a zoznámili sme sa naozaj z blízka aj s jej súčasnými obyvateľmi, ktorí viseli zo stien dolu hlavou, s netopiermi!
Na jeseň býva počasie nevyspytateľné a ako obyčajne aj teraz sme dopredu tŕpli, či nám počas túry nezaprší. Chladné zamračené ráno sa nám postupne zmenilo na síce veterné, ale inak príjemné a slnečné poobedie. Nezabudnuteľný výlet sme zakončili zvyčajným gulášom s pivkom, pričom sa nám Bohuš postaral o veselý záver, keď zazneli jeho vychýrené jaskyniarske piesne.

Martin Magát

 

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

_____________________________________________

 

pozvanka