Akcie OKST VU 2021

Aktualizácia 14. júna 2021 • kstvuherce@gmail.com


21. augusta 2021: Bystrá

                    Za kráľovnou Západných Tatier

V súlade s plánom klubového kalendára sa veľkouhreckí turisti dňa 21. augusta 2021 vydali na cestu na Liptov, aby sa osobne pozdravili a poklonili kráľovnej Západných Tatier – Bystrej.
Ráno o 5.00 hod. sa 22 fanúšikov horskej turistiky zhromaždilo pred obecným úradom a minibusom zamierilo z Veľkých Uheriec smer Podbanské. Naším cieľom však nebolo známe wellness centrum v Podbanskom, ale parkovisko v Hrdove. Po príchode do Hrdova nás privítalo príjemné ranné slniečko a tabuľa s informáciou, že cesta za pani Bystrou potrvá 4 hodiny, pričom musíme zdolať takmer 1300 m prevýšenie. K 2248,4 m vysokému trónu Bystrej sa zbiehajú 4 doliny: Račková, Gáborová, Bystrá a Kamenistá. Naším nerozlučným sprievodcom až k vrcholu sa stala Bystrá dolina a žltá turistická značka.
Cesta začala lesom s miernym stúpaním, a keďže sme boli posilnení prvými raňajkovými zásobami z ruksakov, naše tempo chôdze bolo veľmi energické. Napriek tomu, že sme boli v národnom parku, okolo značeného chodníka bolo niekoľko chát a dreveníc. Pokračovali sme lesom a na dlhú dobu nám robil spoločnosť potok Bystrá, ktorý lemovalo veľké množstvo rozkvitnutých kvetov. Zurčiaci potok, lúčne kvety a najmä prázdny turistický chodník boli tým pravým horským relaxom napriek rastúcemu prevýšeniu a čoraz väčšej námahe. Každý ďalší meter Bystrou dolinou bol novým a krajším výhľadom a viacerí z nás častejšie vyberali mobil a snažili sa zachytiť čo najviac tatranskej krásy do svojich fotografií.
Po viac ako dvoch hodinách chôdze sme zastavili pri Nižnom Bystrom plese, kde sme si urobili spoločnú občerstvovaciu prestávku. Ďalej na nás čakalo prudké a výškovo náročné stúpanie na hrebeň. Pomalým naberaním výšky sme pod nami mohli vidieť Veľké Bystré pleso a Dlhé Bystré pleso ležiace v ľadovcových karoch, a tiež Anitino očko. Po úspešnom zdolaní serpentín a asi 200 metroch chôdze po hrebeni sme dorazili k vrcholu Bystrej. Okrem skupiny turistov nás v cieli privítal aj studený vietor, a tak sme z ruksakov rýchlo vyberali teplé bundy. Chvíľami sa kráľovná Bystrá zahalila do závoja oblakov, ako keby nechcela, aby sme obdivovali krásu jej okolitých susedov. Po pár minútach sa nám otvoril výhľad na Bystrú dolinu, Pyšné sedlo, Gáborovu dolinu, Klin, poľský Blyšť a poľskú stranu Tatier.
V spoločnosti jej veličenstva Bystrej a okolitých štítov sme zotrvali pol hodinu a následne sme začali zostupovať po kamenistom chodníku s modrou značkou do Bystrého sedla, kde nás privítalo stádo nebojácne sa pasúcich a pre fotografov pózujúcich kamzíkov. Odtiaľ sme sa pustili po zelenej značke popri Gáborovom potoku k rázcestiu pod Klinom. Fyzicky zdatní turisti môžu z tohto miesta pokračovať na Klin, Končistú, Hrubý vrch, Deravú a Volovec.
Z rázcestia pod Klinom sme chodníkom so žltou značkou zostupovali cez Račkovu dolinu až po rázcestie s Jamnickou dolinou, kde sa celá naša turistická skupina opäť spojila a posilnila domácimi zásobami. Po malej prestávke sme spoločne pokračovali po modrej značke k asfaltovej ceste pri potoku Račková až ku kempingu. Naše 8 hodinové putovanie sme šťastlivo ukončili na parkovisku pri Račkovskom kempingu, kde na nás čakal minibus a cesta späť do Veľkých Uheriec.

Text: Katarína Benková