Akcie OKST VU 2022

Aktualizácia 14. júna 2021 • kstvuherce@gmail.com

9.januára.2022-Michalov vrch

Turistický rok sme zahájili na Trojkráľovom výstupe
   

    Možno práve v čase, keď sa na anglických, či španielskych štadiónoch chystali na futbalové zápasy s desaťtisícovými návštevami sme sa rozhodovali či vôbec zahájime turistický rok. Robili sme tak vždy na sviatok Troch kráľov. Vlani sa nedalo. Boli tvrdé zákazy a navyše proti bolo aj počasie. Lialo. Tentoraz sa rozhodlo, že Trojkráľový výstup sa uskutoční. V režime podriaďujúcom sa tejto dobe. Odporúčaný bol pohyb v menších skupinkách, dvojiciach, či jednotlivo. Vynechať sa mal tradičný bod výstupu ktorým je Šimonov vrch so skalným jaskynným prírodným výtvorom.
Pred desiatou dopoludnia za začali zhromažďovať účastníci. Prekvapivo oveľa viac hostí ako domácich. Pomerne veľká skupina z Topoľčian, niekoľko jednotlivcov z Urminiec, Jacoviec, Solčian, Žabokriek n/Nitrou, Nedanoviec, Turčianok, a zaiste i z iných obcí či miest nášho regiónu. Tých, čo boli po prvý krát sme nepoznali a keďže nebola prezenčka, ani sa nevedelo, kto všetko prišiel. Nie, nezvolávali sme nikoho! Ani nerozposielali pozvánky! Jednoducho ľudia venujúci sa pohybu v prírode vedeli, alebo si možno len tipli. Čo ak na Klíži niečo predsa len bude? A bolo. Všetkých privítal predseda KST Ostrá Vladimír Sasko. Dodal organizačné pokyny. Potom nasledoval krátky príhovor a uvítanie účastníkov starostom obce Ing. Antonom Stankom.
Následne sa už všetci začali „strácať“ v lesnom poraste na chodníkoch smerujúcich k Michalovmu vrchu. Miestu, kde sa všetci tradične stretávajú. Tentoraz to bolo trochu iné. Predsa však nastal moment aj na spoločnú foto. Vo chvíli, keď sa zdalo, že je tam najviac turistiek a turistov a aj napriek obavám, že sa ľudia budú obávať (pandémia). Veď ku tým čo prišli z Veľkého Klíža pribudli ďalší. Prišli z opačnej strany, z Kolačna a Veľkých Uheriec. Súčasná situácia poznačila aj chvíle na vrchole. Nikto sa tam nejako zvlášť nezdržoval. Pomerne rýchlo sa väčšina vydala buď na neďaleké horké sedlo Vrch Hora, kde bolo tiež dosť živo, na rozhľadňu Chotenovec, či iné miesta. Severná časť Tribečského pohoria čo obkolesuje klížsku dolinu bola počas Trojkráľového sviatočného dňa miestom, kde ste mohli stretnúť malých i veľkých, mladších i tých v dôchodkovom veku. Nemohlo, a ani nebolo ich síce toľko, čo na spomínaných miestach kdesi v Európe, no im to vôbec nevadilo. Zažili trošku uvoľnenia, slobody, úteku od reality, aby sa potom s pokorou mohli vrátiť boriť sa so všetkými radosťami a starosťami týchto a nasledujúcich dní.


Peter Maťašeje