HORY OBJEKTÍVOM 2016

Aktualizácia 6. júla 2017  •  kstvuherce@gmail.com

Hory objektívom 2016

14. ročník

Partneri podujatia

 

HORY OBJEKTÍVOM opäť v záujme

Aj tento rok sa najväčšie podujatie KST vo Veľkých Uherciach začalo v piatok. Od 17:00 hod bola otvorená výstava minerálov mladého uherečanca Petra Tótha. Tento sa predstavil novými zberateľskými kúskami, ktoré sám našiel čím si zaslúžil uznanie niekoľkých geológov, ktorí si výstavu pozreli. V rovnakom  čase sa rozbehol aj V. ročník Večerného behu obcou Veľké Uherce, ktorý odštartovala starostka p. Ing. Chalupová. Po prvýkrát sa počet prihlásených prehupol cez číslo 100. Do ulíc V. Uheriec vybehlo 97 bežcov. Následné si viac ako sto prítomných mohlo pozrieť dokumenty zo skialpynistických pretekov v Západných Tatrách, obdivovať nádhernú prírodu Poľany, nabrať inšpiráciu z filmu o Slánskych vrchoch, ako aj zažiť adrenalín pri splavovaní dravých riek.
Hlavný program začal v sobotu o 14:00 hod. Jozef Dovičin je autorom dokumentu zobrazujúceho čaro Malej Fatry, konkrétne Rozsutcov, Dier a Terchovej.  Rasťo Hatiar je už známy filmár, ktorého filmy získali už mnoho ocenení na horských festivaloch. Profil dvoch bývalých vynikajúcich slovenských skialpinistov Milana Madaja a Dušana Trizmu zaujal aj divákov na najväčšom horskom festivale u nás v Poprade. Potom už nasledovali pozvaní hostia, ktorí odprezentovali svoje cesty a zážitky z nich. Ako prvá sa po trinástich rokoch opäť predstavila Vlasta Jánová so svojím 154 km trekom naprieč najkrajšou časťou Škótskej vrchoviny z mestečka Milngavie do prímorského Fort William pod a na najvyššiu horu Škótska Ben Nevis – 1345 m.n m. 
Ďalším hosťom bol Lukáš Vlček, geológ, doktor filozofie a samozrejme jaskyniar. A práve z jaskýň nielen na Slovensku, ale aj z mnohých nachádzajúcich sa na iných kontinentoch bola jeho prednáška. Zo zatajujúcim dychom prítomní sledovali obrázky zo zlaňovania do útrob zeme, zo zásobovania expedície vrtulníkmi až do jaskyne cez veľký otvor. Samozrejme nechýbali ani povrchové foto z našich hôr, Venezuely, Macedónska a iných expedícií.
Adrenalínovy šport „Kaňoning a Rafting“ predstavil dobrodruh Miroslav Dušek, ktorému je táto aktivita vlastne aj povolaním. Jeho meno je späté s filmárom Pavlom Barabášom, s ktorým navštívili kmeň Suri a prešli kaňon TROU de FER. Svojimi krátkymi dokumentmi, v ktorých nechýbali krkolomné skoky do valiacej sa vody úzkymi skalnatými štrbinami, či zlaňovanie vysokých vodopádov pozval prítomných do takých destinácií ako je Španielsko, Mallorka, Madeira, Slovinsko, ktoré ponúkajú rôzne stupne obtiažnosti pre vykonávanie tejto záľuby.
Záver 14. ročníka  premietania obstaral Peter Jankovič, človek, ktorému učaroval bicykel. A práve na tomto dopravnom prostriedku sa rozhodol v spoločnosti Antona Belianského (člena KST V. Uherce) absolvovať Karpatský oblúk od Železných vrát v Rumunsku po Devín na Slovensku. Pred 32 rokmi túto trasu prešiel pešo Svetozár Krno za 78 dní. Im sa to podarilo za 33 dní počas ktorých nabicyklovali 2 900 km s prevýšením takmer 43 km.  Jedno dobrodružstvo dáva podnet k ďalšiemu, a tak obidvaja poškuľujú po pešom prekonaní tohto projektu.
XIV. ročník premietania dokumentov s horskou tematikou Hory objektívom opäť pritiahol do kultúrneho domu vo Veľkých Uherciach značný počet priaznivcov rôznych aktivít v prírode. Veď účasť viac ako 250 návštevníkov môže potešiť usporiadateľov a uistiť ich v tom, že podujatie sa stále teší veľkému záujmu.

Text: Š. Adamík

Prezentácia